Ялинка з листкового тіста - смачний рецепт швидкого святкового десерту
В очікуванні зимових свят хочеться порадувати близьких простим та водночас оригінальним рецептом. Макова ялинка з листкового тіста – простий та ефектний рецепт різдвяного десерту, який готується дуже легко, а поєднання макової маси та сухофруктів ідеально відповідає святковому настрою, адже, як відомо, макова начинка – популярний інгредієнт різдвяної випічки.
І хоча багато хто з нас не уявляє собі Святвечір без макової здоби, сьогодні у нас є проста та смачна альтернатива, здатна замінити (або доповнити) традиційне меню, а також стати креативною солодкою стравою у Новорічну ніч.
Необхідні компоненти десерту
Макову масу можна приготувати власноруч, але якщо немає часу, то використовуйте вже готову. За бажання весь десерт посипається солодким снігом у вигляді цукрової пудри. Випічка й виглядає приголомшливо та й смакує неперевершено.
Інгредієнти макової маси:
- 500 г сухого насіння маку;
- 20 г меду;
- 50 г родзинок;
- 50 г сушеної журавлини або вишні;
- 100 г волоських горіхів;
- 50 г мигдалю;
- 50 г кураги;
- 100 г вершкового масла;
- 50 г апельсинової або лимонної цедри.
Інші компоненти:
- 2 листка листкового тіста, з яких й готується ялинка;
- жовток для змащування;
- цукрова пудра для посипання.
Приготування начинки
Почнемо із приготування макової маси. Висипте сухий мак у каструлю та залийте водою так, щоб вона виступала над поверхнею маку приблизно на 1 см. Доведіть до кипіння, потім варіть 20 хвилин на слабкому вогні.
Процідити через дрібне сито чи через чисту тканину. Якщо ви використовуєте не мелений мак, то охолодіть його та подрібніть в кухонному комбайні.
Розтопіть в каструлі масло й мед та влийте в приготовлений мак. Додайте подрібнені сухофрукти, горіхи й добре перемішайте інгредієнти.
Макової начинки вийде багато, тому її можна зберігати в холодильнику та використовувати в інших рецептах.
Як формувати ялинку
Вийміть готове тісто з холодильника на 15 хвилин раніше, щоб воно досягло кімнатної температури - це зробить його еластичнішим. Розкотіть лист тіста на столі. Виріжте трикутну форму ялинки. У цьому допоможе проста лінійка.
Потім розгорніть другий лист тіста й викладіть на нього приготовлену макову суміш. Накрийте все першим листом із вирізаною ялинкою та знову виріжте форму по контуру.
Ножем розрізаємо тісто с боків, формуючи гілочки, які закручуватимемо. По центру буде ствол, який підтримуватиме всю нашу конструкцію.
Після формування помістіть ялинку на лист, застелений пергаментом, змастіть тісто яйцем. З частини відрізаної маси, що залишилася, виріжте прикраси, наприклад зірочки, сніжинки.
Випікати за температури 200 °С 15-20 хвилин. Охолоджений десерт прикрашають, якщо є бажання,,цукровою пудрою, яка буде схожа на солодкий сніг.
Спробуйте цей рецепт і ялинка з листкового тіста з найсмачнішою маковою начинкою стане справжнім хітом будь-якого вашого свята!